X-Socks Merino Trekking light

X-Socks Merino Trekking light

Een review over wandelsokken door een trailrunner! Het lijkt simpel, maar waar let je op bij een review? In het verleden trok ik sokken aan en op het moment dat ze niet lekker zaten, dan was ik er klaar mee. Uiteindelijk ga je langere, onverharde, afstanden lopen en komen er meer facetten om de hoek kijken. Waar heb ik dan op gelet?

  • Pasvorm (sluiten ze aan, naden?, hoe reageert sok op zweten en eerste keer aan tijdens hardlopen)
  • Kwaliteit na wassen
  • Weersomstandigheden
  • Ondergrond

Merinowol

De sokken zijn gemaakt van Merinowol en een mix elastische materialen. Merinowol is zacht, jeukt of kriebelt niet, blijft droog en ademt.
Ideaal materiaal voor trailrunning. De Trekking Merino zit strak om je voet, maar voelt nooit knellend aan.

Pasvorm

Als ik sokken een eerste keer aantrek, dan heb ik vaak last van glijden in de sok en schoen. Na 1 wasbeurt is dit dan verdwenen. Ik verkies daarom om korte rondjes te lopen. Bij de Merino sok heb ik eens getest hoe het aanvoelde om een uur met de sok te lopen en dat was voor het eerst dat ik constant een stabiel gevoel in de schoen ervaarde.

Kwaliteit

Na deze eerste keer was vooral de vraag hoe de sok gaat reageren na enkele trainingen en wasbeurten. Het wassen zorgde niet voor kwaliteitsverlies en de sok bleef perfect om de voet zitten.

Weersomstandigheden

De winter is een ideale periode om sokken te testen, want je hebt kans op vrijwel alle situaties.

Regen en modder

Vandaag liep ik in een flinke regenbui en modder. Ondanks dat de schoen nat werd, bleef de sok goed zitten en merkte je weinig van nattigheid in de schoen.

Droog en koud

Bij droog weer kijk ik naar de vochtverhouding in de sok. Je gaat zweten en hoe gaat de sok daarmee om. In het verleden ging ik vaak schuiven in de sok/schoen en dat zorgde voor blaren. De X-Socks Merino lijkt vocht niet te voelen en af te voeren, want na een duurloop van 90 minuten was de sok zo goed als droog.

Mijn doorbloeding is relatief slecht en dat zorgt in de winter vaak voor blauwe voeten. Met het Merino wol had ik daar geen last van. De temperatuur was -5 en genieten met zo’n warme sok.

Ondergrond

Als hardloper verieer ik veel en komen alle parcoursen voorbij

Asfalt

Tijdens mijn duurlopen over de weg ervaarde ik geen problemen, alleen draagcomfort van deze sok

Trails

De modder en droge paden hebben we al besproken, maar de ondergrond is op de paden nooit hetzelfde. Je wilt in een afdaling niet het gevoel hebben dat je sok gaat schuiven, of je wilt niet dat je op een dubbelgevouwen sok loopt, want dan krijg je onherroepelijk blaren. Niks van dit! De sok blijft onder alle omstandigheden op de juiste plek zitten.

Conclusie

Ondanks dat dit eigenlijk een Trekking sok is, blijkt deze sok polyvalent en kunt je deze ook ideaal gebruiken als trailrunning sok. Top sok. Na meer wasbeurten blijft de sok perfect zitten.

Nog iets aan te merken?

Nou de lengte van de sok is ideaal voor de winter, maar in de zomer verkies ik een korter model. Gelukkig heeft X-Socks hier ook voldoende alternatieven voor.

Specificaties X-Socks Trekking Merino Light Sokken Zwart

Wandel en trekkingsokken
Voor alle omstandigheden en serieus wandelingen
Middelhoog
Comfortabel Merino wol
Verstevigde teen- en hakstukken
Reguleert de warmte van de voet
X-Cross® bandage rond de enkel
Materiaal: 55% Wol, 28% Nylon, 14% Polypropyleen, 3% Elastaan
Kleur: ZwartComplete review X-socks Trekking Merino